کشت و برداشت بادام زمینی

زمان کاشت بادام زمینی نیمه اول اردیبهشت و همزمان با احداث خزانه برنج است. و در ماه مهر برداشت می‌شود.

بادام زمینی گیاهی است یکساله دارای ساقه‌ای راست که ارتفاع آن در حدود ۳۰ سانتی‌متر می‌باشد. برگ‌های مرکب از دو زوج برگچه است گل‌های آن به رنگ زرد می‌باشد که پس از تلقیح، دم گل خم شده و به سطح خاک می‌رسد و سپس به تدریج در خاک فرورفته و میوه در داخل خاک تشکیل می‌شود.

دانه‌های بادام‌زمینی به رنگ سفید مایل به زرد بوده و تخم‌مرغی شکل است. مغز بادام زمینی در پوسته‌ای به آن پیله قرار دارد.بادام زمینی نیاز فراوان به آب دارد و به خصوص از هنگام گرده افشانی تا دو هفته قبل از رسیدگی به کمبود رطوبت خاک حساس می‌گردد.

بادام زمینی گیاهی است گرمادوست که به هوای گرم و آفتاب فراوان و یک فصل رشد بدون یخبندان ۲۰۰ روزه محتاج است.
شهرستان آستانه اشرفیه با تولید سالانه ۱۰ هزار تن پیله‌ تر بادام زمینی ۷۰ درصد بادام زمینی کشور را تولید می‌کند.
بادام زمینی به عنوان مهمترین محصول زراعی بعد از برنج در اقتصاد کشاورزان منطقه نقش موثری دارد.

در زمان برداشت این محصول، مغز بادام زمینی کاملا به پیله چسبیده است و به قدری تر است که اگر کمی آن را فشار دهید آب موجود در آن خارج می‌شود، به همین دلیل در مرحله اول فرآوری بادام، ابتدا باید تری آن گرفته شود که بتوان بادام را به دو صورت بدون پیله و پیله‌دار برشته کرد.

بادام زمینی به دو روش سنتی و صنعتی خشک می‌شود، تا قبل از خشک و فرآوری بسیار تلخ است.

در روش سنتی بادام را در فضای باز و مقابل آفتاب می‌گذارند تا رطوبت اولیه خود را از دست بدهد.نوع مرغوب بادام زمینی به روش سنتی خشک شده و هرچه بیشتر آفتاب خورده باشد، تیره‌تر و خوشمزه‌تر است.
در روش صنعتی، این کار از طریق دستگاه‌های صنعتی انجام می‌شود. در این نوع بادام زمینی دارای رنگ روشن‌تری است.
وقتی بادام خشک شد، به دو روش پیله‌دار و بدون پیله نمکی می‌شود.
پیله‌هایی که شکل مناسب‌تری دارند از پیله‌های نامرغوب جدا می‌شوند و در دستگاه بزرگی به نام "گردان" می‌ریزند و با شن فراوان می‌چرخانند. کار "گردان" که جایگزین "پاتیل" شده، این است که با چرخش مداوم، بادام‌ها را برشته کرده و آماده نمکی کردن می‌کند.
وجود شن در دستگاه "گردان" به این دلیل است که بادام‌ها به طور مستقیم با بدنه فلزی و داغ "گردان" در تماس نبوده و به طور غیر مستقیم برشته شوند ، زیرا حرارت مستقیم باعث کنده شدن پوسته بادام‌های بدون پیله شده و شکل ظاهری آن را نامطلوب می‌کند.
برای نمکی کردن بادام‌ها، نمک و آرد را به نسبت سه به یک باهم مخلوط کرده و با وسیله‌ای شبیه جاروهای سنتی این مخلوط را به صورت لایه لایه روی بادام‌های داغ می‌پاشند تا با حرارت موجود در بادام‌ها خشک شده و بادام‌ها نمکی شوند.
بادام زمینی آستانه اشرفیه به دلیل مرغوبیت و کیفیت و درصد بالای روغن موجود در آن از طعم و مزه خوبی برخوردار بوده و به دلیل صادرات به بسیاری از کشورهای اروپایی، محصول مهمی در اقتصاد گیلان به شمار می‌رود.

می‌توانید مرغوب‌ترین بادام زمینی آستانه اشرفیه را از اینجا تهیه کنید.